Wednesday, April 13, 2011

Paginya sedih, petangnya Allah bagi kegembiraan...

Hari ini ada dua perkara yang telah aku tempuhi.. pertama kesedihan. Mengapa aku sedih? Aku tidak dapat menjalani test 'speaking MUET" dengan sebaiknya.. Subhanallah...hanya tuhan yang tahu perasaan ketika itu dengan kepala ni dah dua hari ditemani migrain. Nak study pun ala kadar saja. Alhamdulillah, migrain bukanlah ditahap kritikal. Mampu lagi untuk bergerak di sekitar kampus.

Pada petangnya pula, satu Majlis Perasmian Penutup Program Muzakarah Berkelompok Liqa' 2011 diadakan. Aku dipilih untuk menerima Anugerah Raisah terbaik dalam Liqa' 2011 dan saudara Muhammad Farel sebagai Rais Terbaik. Ini menjadi satu suntikan semangat untuk Rais/Raisah yang lain menjalankan amanah masing-masing pada masa akan datang meskipun sebelum ini tidak dijanjikan ganjaran dunia.

Hikmah yang inginku kongsikan disini bukan sekadar menceritakan anugerah yang diterima tetapi apa yang Allah kurniakan.

Subhanallah...begitu sayangnya tuhan kepada hambanya, kenapa tidaknya? Baru sahaja paginya aku mendapat cubaan kesedihan, petangnya pula diuji dengan kegembiraan. Kedua-duanya mempunyai kelebihan tersirat. 

pertama: Hikmah Cubaan Kesedihan.

Cubaan ini menguji kesabaran kita dan kita redha dengan apa yang berlaku. Aku cuba menenagkan hati dengan cuba tersenyum namun sahabat-sahabat dapat membacanya. Ada sahabat yang memberi semangat dan cuba berfikiran positif agar tidak terlampau mengganggu fokus pada pembelajaran seterusnya. 

Kedua:Hikmah Ujian Kegembiraan

Kenapa aku katakan kegembiraan itu satu ujian? bukankah itu satu nikmat? Ya, kegembiraan itu satu nikmat dan boleh menghilangkan kegusaran di hati tetapi kadangkala ada kegembiraan yang boleh mendatangkan riak. semoga hatiku teguh dari sikap riak yang datang tanpa diundang, yang hadir tanpa dijemput.

Kesimpulannya gembira itu nikmat seiringan ujian dan sedih itu cubaan seiringan dengan nikmat Allah SWT.

Di sini sedikit perkongsian mengenai Sujud Syukur:-

Kafiat Sujud Syukur sama sahaja dengan sujud Tilawah/sajadah diluar solat cuma tidak terdapat bacaan yang khas didalamnya. Jumhur ulama’ mengatakan bahawa sujud syukur ini sunat, akan tetapi hukumnya makruh dari pandangan Maliki. Bagi Mazhab Maliki, nikmat Allah swt tidak terkira nilainya. Walaubagaimana pun sujud syukur ini adalah yang mendekatkan diri kita dengan Allah swt.

Sujud Syukur dilakukan ketika menerima apa-apa yang membuat seseorang itu gembira, sama ada mendapat ganjaran ataupun dapat mengelak sesuatu bala dsb. Dalil kepada sujud syukur ini terdapat didalam Hadith dan Athaar. Salah satu hadith ialah Hadith dari Abu Bakar (r.a) mengatakan bahawa[1] beliau melihat:

أن النبي صلى الله عليه وسلم كان إذا أتاه أمر يسره وبشر به خر ساجدا شكرا لله تعالى

“Nabi saw apabila mendengar apa-apa berita yang membuat baginda merasa lapang, baginda akan turun sujud syukur kepada Allah swt” – (Hadith diriwayat oleh Lima kecuali Al-Nassai. Al-Turmidzi mengatakan Hadith ini Hasan Gharib)

Menurut Dr Wahbah Zuhaily didalam bab 5: Sebab dan sifat sujud Tilawah – Fiqh islami (2/118)[2], Sujud Syukur didalam Mazhab Syafie serupa dengan sujud Tilawah. Ia boleh dilakukan diatas kenderaan jika seseorang didalam didalam permusafiran. Terdapat 5 rukun iaitu:
a. Berniat.
b. Takbiratul Ihram
b. Sujud satu kali sahaja.
c. Duduk selepas sujud dan
d. Memberi salam.
Didalam Mazhab Hanbali pula, terdapat 3 rukun iaitu sujud, bangun dari sujud dan salam yang pertama. Takbir semasa sujud dan bangun darinya.
Cara sujud syukur didalam Mazhab Hanafi dan Mazhab Maliki hampir serupa bentuknya. Mereka akan terus sujud tanpa Takbir Al-Ihram dan bangun dari sujud tanpa memberi salam. Mereka akan bertakbir untuk sujud sahaja dan semasa bangun dari sujud.
Dari pandangan Sheikh Ibn Utsaimin rh pula, sebagaimana di dalam Fatawa Islamiyyah (1/205) mengatakan :

يكون سجود الشكر عن مصيبة اندفعت أو لنعمة تهيأت للإنسان وهو كالتلاوة خارج الصلاة ، فبعض العلماء يرى له الوضوء والتكبير ، وبعضهم يرى التكبيرة الأولى فقط ، ثم يخر ساجدا ويدعو بعد قوله سبحان ربي الأعلى 

“Sujud Syukur dilakukan kerana selamat dari sesuatu musibah atau menerima Nikmat yang dikurniakan kepada seseorang (tanda terima kasih). Dilakukan seperti Sujud Tilawah di luar Solat, dan sebahagian ulama’mengatakan wudhu’ dan Takbir diperlukan, ada beberapa yang lain mengatakan cuma satu Takbir sahaja diperlukan. Kemudian diikuti dengan sujud dan berdo’a setelah berkata : Subhaana Rabbiy al-A’laa.”

————–
Rujukan :
1.Al-Lajnah al-Daa’imah li’l-Buhooth al-‘Ilmiyyah wa’l-Ifta’ – 7. Cetakan ke 3, tahun 2000. ms 266.
2. Dr Wahbah al-Zuhaily. Al-Fiqh Al-Islami wa adillatuh – II. cetakan ke 3. Beirut : Dar Al-Fikr, 1989. ms 117 – 120.

sumber: http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/29/sujud-syukur/

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails