Monday, March 7, 2011

Tanda-tanda awal Kanser


 1)    Kanser pangkal rahim – Sebarang lelehan atau pendarahan yang luar biasa, sakit selepas bersenggama dan turun berat badan.

2)    Kanser Payudara – Bengkak atau gumpalan di buah dada, keluar cecair berdarah dari putting, pembesaran kelenjar di ketiak, kedutan pada kulit di buah dada.

3)    Kanser Usus besar – Perubahan tabiat membuang air, hilang berat badan, sakit dalam perut dan usus, berlaku pendarahan semasa membuang air.

4)    Kanser Paru-paru – Batuk kuat berterusan, batuk berdarah, nafas termengah-mengah, sakit dada dan hilang berat badan.

5)    Kanser perut – Hilang berat badan, muntah berdarah, system pencernaan yang tidak teratur, cepat kenyang walaupun makan sedikit.

6)    Kanser Limpa – sakit di bahagian abdomen, hilang selera makan, turun berat badan, kulit dan mata menjadi kuning dan bahagian abdomen membengkak.

7)    Kanser ovari – haid tidak teratur, tumbuhan keras di bahagian abdomen, sakit semasa bersenggama, ketumbuhan bulu rambut yang melampau, suara menjadi lebih mendalam.

8)    Kanser otak – sakit kepala, muntah-muntah, gangguan penglihatan, lemah atau lumpuh, pening/pitam, pelupa, perubahan personaliti.

9)    Kanser prostat – sukar dan sakit semasa kencing yang berpanjangan.

10)  Kanser Darah(leukemia) – letih, pucat, mudah lebam dan mudah mendapat efeksi.

11)   Kanser tekak – Suara garau/serak, ada ketumbuhan di tekak, sukar menelan dan kelenjar membengkak di leher.

10  Penyebab utama kanser

         1)      Makanan 
         2)   Tembakau
         3)    Alkohol
         4)    Radiasi
         5)    Sinaran cahaya matahari
         6)    Pekerjaan
         7)    Pengambilan ubat
         8)    Pencemaran air dan udara
         9)    Perokok yang tidak aktif
        10)  Keturunan


Teh dan Kanser


Teh meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam darah, membantu mengelakkan sakit jantung dan kanser. Di Negara Jepun dan China, mereka mempercayai bahawa meminum teh bersama hidangan dapat mengurangkan risiko penyakit kanser. Teh juga berupaya menyerang bakteria yang boleh menyebabkan penyakit gusi selain memperkuatkannya.

 Teh juga mempergiatkan enzim system “detoxification” di dalam limpa, membantu menyingkirkan bahan-bahan kimia yang tidak dikehendaki oleh tubuh serta membantu melindungi arteri. Ia juga berupaya untuk menghalang darah beku dan juga mengurangkan risiko serangan stroke.

Diet untuk mencegah benjolan pada payudara

1)     Hindari makanan berlemak dan bergoreng.
2)    Hindari makanan ringan yang masam.
3)    Kurangkan minum kopi dan minuman bergas.
4)    Berhati-hati semasa mengambil ubat selsema ataupun aspirin.
5)    Ambil makanan mengandungi vitamin E, B-6, evening primrose oil.


sumber: C22 HM1Klassifieds, jumaat, 18 Febuari 2011. www.1k.com.my

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails