Wednesday, March 30, 2011

Dosakah Aku?


Monolog seorang gadis...

Igauan kisah lama mengamit hati dan fikiran. Dosa semalam tidak pernah luput difikiran. Seorang sahabat ada bertanya mengenai hukum hudud. Di mana jika penzina(orang Islam) itu di hukum seperti hukuman sekarang adakah orang Islam itu akan terlepas hukuman daripada Allah? Jawapannya tidak.  

Aku tersentak...Pertanyaan itu sedikit menganggu fikiran dan hati yang dalam keadaan nkegusaran dengan beberapa perkara yang lain... Tiba-tiba terdetik di hati untuk bertanya satu soalan kepada Ustaz. “Ustaz, kalau seorang kanak-kanak yang berzina sebelum baligh, adakah dia akan dikenakan hukum hudud?
Jawapan ustaz yang aku kagumi itu... TIDAK...
Sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wasallam:

Maksudnya: "Tiga orang yang dosanya TIDAK dicatat (TIDAK ada taklif): Orang yang tidur sehinggalah dia bangun, kanak-kanak sehinggalah dia besar (baligh) dan orang gila sehinggalah dia berakal atau sedar” (HR.an-Nasa’ie).

Sedikit senyuman terukir dan ketenangan mula menyapa... Alhamdulillah...moga aku lebih tabah menghadapi hari-hari yang mendatang... Bukan senang menjadi solehah dan bukan susah untuk menjadi seorang yang fasiq.
Nauzubillah...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails